Over ons

Waarom dit project? Hoe ziet ons team er uit?

Waarom dit project?

Gezinssport Vlaanderen wil gezinnen gezond doen bewegen. Dit is ons motto en hoofddoel. Als erkende multisportfederatie kunnen wij verschillende sporttakken en projecten aanbieden aan onze clubs en leden. Het geeft ons de vrijheid om innovatieve projecten op te stellen en leuke, veelbelovende studies op te volgen. Zo ontwikkelden we enkele jaren geleden het knuffelturnen, wat een enorm succes bleek te zijn.

 

Een tijdje geleden viel ons oog op een studie van de UGent. In die studie gaven ze vaders de kans om samen met hun kind te sporten. De universiteit van Gent haalde haar inspiratie in Australië. Daar deed prof.Dr. Philip Morgan onderzoek naar de rol van vaders in de ontwikkeling van de gezondheidsgedragingen van hun kinderen. Slechts 17% van de deelnemende ouders aan studies rond gezondheid en gezondheidsgedragingen van het kind waren vaders. Met zijn twee beweegprogramma’s “Healthy dads healthy kids” en “DADEE” gaf prof.Dr. Philip Morgan dé aanzet richting een evenwichtsherstel.

 

Aangezien een (on)gezonde levensstijl en gedragingen die ontwikkeld worden op jonge leeftijd vaak ook standhouden op latere leeftijd, is het belangrijk om al heel vroeg in de ontwikkeling van het kind in te spelen op deze gedragingen. Ouders spelen een hoofdrol in het vormen van deze gedragingen bij hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat levensstijlinterventies of projecten die als doel hebben gezond gedrag te promoten bij kinderen (bv. beweging), zich onder andere ook richten op de ouders. 

 

Als federatie die zich focust op sport voor en met het gezin, waren we uiteraard zéér enthousiast over dit project. RunDaddyRun, de wetenschappelijke naam en studie van de UGent boekte veelbelovende resultaten en alle deelnemers waren heel tevreden.

 

Wij, Gezinssport Vlaanderen, transfereerden de wetenschappelijke studie naar een toegankelijk beweegprogramma voor alle vaders in Vlaanderen. In samenwerking met een communicatiebureau besloten we bovendien om de naam te veranderen naar 'Papakanda!'. Met Papakanda, een interactief en intergenerationeel beweegprogramma willen we vaders en hun kinderen een kans geven om een brede glimlach op het gezicht van hun kinderen te toveren.

Achtergrond

Het Run Daddy Run project vindt zijn oorsprong in het grootschalige Australische project “Healthy Dads, Healthy Kids” (HDHK). Het project werd ontworpen door Prof. Dr. Philip Morgan en zijn onderzoeksteam (Australië, Newcastle, Priority Research Centre in Physical Activity and Nutrition), won meerdere awards en heeft als doel Australische vaders te stimuleren tot het aannemen van een gezonde levensstijl en positieve opvoedingsstrategieën, om de fysieke activiteit (beweging) en het voedingsgedrag van zowel zichzelf als hun kinderen te verbeteren. Meer dan 500 gezinnen (> 1000 kinderen) hebben tot op heden aan het Australische programma deelgenomen, en de resultaten ervan zijn tot nu toe overweldigend positief met substantiële verbeteringen op lange termijn in verschillende gezondheidsuitkomsten voor zowel vaders als kinderen

 

 

Maak kennis met het team

INA SCHELLEMANS
Projectmedewerker Papakanda!
ELISA VANDEWIELE
Projectmedewerker Papakanda!
JARNE DE BRUYNE
Lesgever regio Gent & ex-projectmedewerker Papakanda!
Julie Latomme
Hoofdonderzoeker, projectcoördinator RunDaddyRun

Julie Latomme studeerde in juli 2014 af als Master in Science in de Experimentele en Theoretische Psychologie aan de Universiteit Gent (Gent, België) en begon in september 2014 te werken als doctoraatstudent aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen (onderzoeksgroep Fysieke Activiteit en Gezondheid), onder de supervisie van Prof. Dr. Greet Cardon, Prof. Dr. Ilse De Bourdeaudhuij en Prof. Dr. Marieke De Craemer. Na 3 jaar te werken op het grootschalige Europese project Feel4Diabetes (een Europese studie gericht op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het voorkomen van diabetes type 2 bij kwetsbare gezinnen in Europa), werd Julie in 2017 gefinancierd door het Fonds van Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen voor het ontwikkelen en uitvoeren van het huidige onderzoeksproject "Run Daddy Run". Onderzoeksinteresses: overgewicht, obesitas, type 2 diabetes, preventie, interventie, fysieke activiteit, sedentair gedrag, vaders, kinderen.

Prof. Dr. Greet Cardon
RunDaddyRun Supervisor

Prof. Dr. Greet Cardon heeft een masters diploma in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en in de Motorische revalidatie en Kinesitherapie. Zij heeft tevens van beide opleidingen een Aggregaatsdiploma. Zij doctoreerde in 2001 en is momenteel Hoogleraar en Vakgroepvoorzitter aan de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van Universiteit Gent. Ze speelt een actieve rol in de opleidingscommissies van de Specifieke lerarenopleiding, van de opleiding Lichamelijke opvoeding en Bewegingswetenschappen en van de opleiding Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ze leidt de onderzoeksgroep Fysieke activiteit en Gezondheid. Haar onderzoek focust op de determinanten van fysieke activiteit en sedentair gedrag en het ontwikkelen en testen van interventies om deze gedragingen te optimaliseren. Zij publiceerde een 300-tal wetenschappelijke artikels en is betrokken bij meerdere nationale en internationale expertengroepen en onderzoekscommissies. Bekijk publicaties hier.

Jan Boone - Stéphane Vanhoenacke - Ewout Beyaert - Bruno Van Loocke - Joost Laeremans
RunDaddyRun Papa's co-creatie

RunDaddyRun, de wetenschappelijke naam en studie van de UGent waar Papakanda op gebaseerd is, werd ontwikkeld in samenwerking met de doelgroep. Wie anders dan papa's zelf weten beter welke noden en behoeften ze hebben en wat de belangrijkste obstakels zijn die overwonnen moeten worden... RunDaddyRun werd ontwikkeld dóór papa's, vóór papa's! Deze mannen lagen aan de basis van dit project. Met deze eervolle vermelding willen wij hen graag bedanken voor hun inzet, creativiteit en expertise. 

Evelien Iliano
Lesgever regio Gent & Zele

Evelien Iliano behaalde in 2020 haar master in de ‘Lichamelijke opvoeding en Bewegingswetenschappen’. Een jaar later startte ze met een assistentschap aan de vakgroep ‘Bewegings- en sportwetenschappen’ binnen de onderzoeksgroep ‘Fysieke activiteit en gezondheid’ die onder leiding staat van Prof. Dr. Greet Cardon. Haar project focust op het ontwikkelen van een bewegingsprogramma voor grootouders en kleinkinderen om samen te bewegen. Hiervoor zal ze nauw samenwerken met Julie Latomme, die heel wat expertise kan bijbrengen door het ontwikkelen van ‘Run Daddy Run’. De onderzoeksinteresses van Evelien zijn fysieke activiteit, intergenerationeel bewegen, co-creatie, ouderen en kinderen. Naast de professionele carrière die volledig in het teken staat van bewegen en gezondheid, is Evelien iemand die in haar vrije tijd houdt van sporten. Ze gaat regelmatig wandelen, lopen en fietsen, maar je kan haar het meest vinden in haar voetbalclub ‘KFC Eendracht Zele’. Bij de familie Iliano wordt voetbal namelijk geademd. Beide ouders hebben gevoetbald tot hun 40ste en ook tweelingzus Isabelle Iliano is ondertussen een vaste waarde geworden bij de Red Flames.

Maxim Gosseries
Lesgever regio Gent & Oostende

Maxim Gosseries behaalde in 2019 zijn master in de ‘Lichamelijke opvoeding en Bewegingswetenschappen’. Maxim starte zijn professionele carrière als Sporttechnisch Coördinator in de surfclub Twins te Bredene. Na een jaar geleefd en gewerkt te hebben op het strand en in het water, talloze spordagen en zomerkampen begeleid te hebben, ging hij dit schooljaar als leerkracht Lichamelijke Opvoeding aan de slag in een middelbare school in Gent. Naast de professionele carrière die volledig in het teken staat van bewegen en gezondheid, is Maxim iemand die in zijn vrije tijd houdt van sporten en reizen. Windsurfen, klimmen en mountainbiken zijn nu zijn hoofdbezigheden, maar in een kort verleden was hij ook actief als loper, zwemmer en basketter. Wanneer buitensport gecombineerd kan worden in een unieke setting op reis is het plaatje helemaal compleet!

Yves Pausenberger
Lesgever regio Gent

Na een middelbaar diploma in de sportwetenschappen aan de Voskenslaan in Gent, behaalde Yves Pausenberger in 2019 zijn master in de ‘Lichamelijke opvoeding en Bewegingswetenschappen’. De interesse in het menselijk lichaam en sport bleef groot waardoor hij hierna besloot om kinesitherapie verder te studeren. Ondertussen is hij reeds aan het laatste jaar begonnen. Deze interesse werd hem met de paplepel ingegeven. Zo beoefende hij verschillende sporten in het verleden: gymnastiek, tennis, (reddend)zwemmen en atletiek. In deze laatste sport bleef hij 8 jaar hangen en presteerde op Belgisch niveau in de 10-kamp en het hinkstapspringen. Na zijn competitieve carrière vindt Yves momenteel vertier in het spikeballen. Sporten staat duidelijk centraal, maar dit hield hem niet tegen om andere hobby’s uit te oefenen. Zo houdt hij zich in zijn vrije tijd verder nog bezig met scouts, gitaar, houtbewerking en backpacking. Zijn officiële professionele carrière is nog niet begonnen, maar ondertussen heeft Yves reeds 9 jaar ervaring in het begeleiden van jongeren in verschillende contexten, van scouts tot atletiek, tot zomersportkampen, etc.

Florian Tachelet
Lesgever regio Gent & Merelbeke

Florian behaalde in 2019 zijn master ‘LO & Bewegingswetenschappen’ en is momenteel bezig aan zijn laatste jaar ‘Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen’. Stilzitten is moeilijk voor hem, waardoor ook hij in zijn vrije tijd veel bezig is met beweging en tal van verschillende sporten. Tegen een fysieke uitdaging, zal je Florian geen nee horen zeggen. Dit maakt dat hij het stappen van de Dodentocht, het lopen van een marathon en het fietsen van de Ronde van Vlaanderen reeds van zijn bucketlist kon schrappen. Samen met vrienden het avontuur opzoeken in een stukje mooie natuur, maakt het plaatje helemaal compleet. Florian heeft veel ervaring in het jeugdwerk door zijn verleden als scoutsleider en animator bij speelplein, jeugdorganisaties en sportkampen. Met zijn enthousiasme probeert hij zoveel mogelijk mensen rondom hem warm te maken voor een gezond en actief leven.

Ellen Tanghe
Lesgever regio West-Vlaanderen

Hallo mijn naam is Ellen. Ik ben 22 jaar geleden afgestudeerd als bachelor in LO. Mijn vrije tijd bestaat ook uit sporten. Ik loop veel en graag, zeker als je doel voorop stelt en dat dan bereikt. Dit vind ik ook in mijn job terug, lessenreeksen geven zodat mensen hun doelen kunnen bereiken. Dit jaar werk ik al 20 jaar bij Sportwerk. Het is een leuke job waarin we met alle mensen in contact komen in allerlei sporten zoals senioren, kleuterturnen, start to run, ... Nu kreeg ik de vraag om de opleiding Papakanda! te volgen en ik heb geen minuut getwijfeld. Het is altijd fijn om met mensen te werken die gemotiveerd zijn, zeker als papa en kind. Ik vind het een super fijn project, met name de afwisseling vind ik heel leuk.

Lieze Verhagen
Lesgever regio West-Vlaanderen

Hallo, ik ben Lieze, 20 jaar en verzot op sport! Sinds het 4de middelbaar zat ik op de sportschool. Ook na het middelbaar koos ik voor een sportrichting. In juni studeer ik af als bachelor Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie met uitdieping Fitness & Wellness. Zelf speel ik al mijn hele leven basketbal. Daarnaast geef ik atletiektraining en zwemles. In de zomer ga ik al enkele jaren mee als animator op éénoudervakanties en groot-ouderkleinkind vakanties. Zelf haal ik heel wat energie uit het sporten en het bewegen, maar ook uit het lesgeven. Dus het “Papakanda!” project sprak mij onmiddellijk aan!